Interface begrijpen
Natuurlijk is het belangrijk om eerst de interface te begrijpen vooraleer je erin gaat werken. We hebben daarom een volledig artikel hieraan gewijd.
Help Center
Als eerste bespreken we het Help Center zelf. Zoals je links kan zien, zie je een lijst aan artikels die onder het item 'Opleiding' horen. Wil je terug naar de overzichtspagina van 'Opleiding', dan klik je naast het woord op het pijltje naar links. Zo kan je telkens terug een niveau omhoog gaan.
Daarnaast hebben we in de artikels zelf ook steeds handige links aangeduid naar pagina's die dieper ingaan op de details.
Als laatste hebben we onderaan elk opleidingsartikel steeds een knop toegevoegd zodat je voort kan naar het volgend artikel.
Flowlab
We bekijken de interface van Flowlab zoals je die ziet als desktopversie op de computer. Het is ook mogelijk om Flowlab via smartphone of tablet te weergeven, maar in de meeste gevallen vertrek je waarschijnlijk eerst vanuit desktop. Eenmaal je dat begrijpt, kan je mobiel eigenlijk even gemakkelijk voort.
Log je eerst aan door je e-mail en wachtwoord in te geven waar je mee geregistreerd bent. Vink het vakje 'Hou me ingelogd' aan als je op je eigen computer zit en niet van accounts hoeft te wisselen en druk op 'Verzenden'. Je kan je ook aanmelden via It's Me of de eID kaartlezer als je dat liever hebt. Dan klik je op de knop 'Aanmelden met digitale sleutel'. Volg vervolgens de stappen zoals omschreven.


Linkernavigatie
Als je eenmaal ingelogd bent, dan zie je links de navigatie met lichtgrijze achtergrond. Hier ga je eigenlijk continue mee werken. Als je alle modules hebt, zal je ongeveer dezelfde navigatie krijgen als de afbeelding hiernaast. Onder de grote 'Toevoegen'-knop zal je eerst de knoppen krijgen die je het makkelijk maken om goed overzicht te behouden: Dashboard, Berichten en Info-aanvragen. Je kan ook op je naam klikken om meerdere functies tevoorschijn te laten komen. Beide komen verder in de opleiding ter sprake.
Als je de module Evenementen hebt, zal je daaronder de evenementen-navigatie zien staan, met agenda om in één oogopslag te kunnen zien welke geplande activiteiten eraan komen.
Nadien zien we een voorbeeld uit de module Processen op maat, in dit geval hebben we dat 'Openbare schade' genoemd, maar dat kan eender wat zijn. Het grote voordeel van deze module is natuurlijk dat je zelf je eigen procedures kan inrichten naar wat jouw gemeente nodig heeft.
Daarna zien we Uitlenen, met enkele snelle navigatieknoppen om te zien welke uitleenaanvragen er zijn, of er conflicten zijn en hoe het materiaal onderling verdeeld is.
Op het einde zal steeds Basisdata staan. Dat is een belangrijke stap binnen Flowlab waarmee je alle workflows en formulieren gemakkelijk mee kan opbouwen.
Voor elk van deze items in de navigatie hebben we eigen artikels en opleidingen geschreven, zoals je kan zien op de overzichtspagina van het Help Center, maar we raden je aan eerst deze opleiding uit te lezen zodat je mee bent met het basisprincipe.
Navigatiepad
Buiten de linkernavigatie, kan je ook steeds je weg vinden door het navigatiepad bovenaan te lezen, naast het Flowlab-logo. Als je nog in het Dashboard staat, zal je hier niet meer dan 'Dashboard' zien staan. Dat is natuurlijk niet aanklikbaar, want daar zit je momenteel al.
Zit je daarentegen verder in de applicatie, dan zal je zien dat er, net zoals op onderstaande afbeelding, extra aanklikbare links zijn. Dat is ten eerste om te laten zien waar je net zit in Flowlab, en ten tweede om je gemakkelijk te laten navigeren naar een bovenliggende pagina door te klikken op de onderlijnde links.
Daarnaast kan je natuurlijk ook gewoon gebruik maken van de vorige-knop in jouw browser, zoals je met elke andere websitepagina zou doen.


Volledig menu uitklappen
Deze functie ga je vaak gebruiken, dus zou je zeker moeten kennen. Zoals je in de linkernavigatie kan zien, heeft elke titel drie bolletjes naast zich staan. Die drie bolletjes verstoppen enkele functionaliteiten die je in het dagelijks overzicht niet heel vaak nodig zult hebben, maar wel als je Flowlab net begint in te stellen.
Als je daarop klikt, zal je alle functionaliteiten terugvinden. Kijk gerust eens rond in de navigatie om te zien welke mogelijkheden er allemaal te vinden zijn!