Materialen
Klik in de navigatie naast Uitlenen op de drie bolletjes om de pagina Materialen te krijgen.
Materialen omvat alle stock die depots hebben liggen en burgers kunnen uitlenen. Je koppelt een materiaal aan een of meerdere depots, zodat je gemakkelijk de verdeling en de logistiek in de gaten kan houden.
Materialen toevoegen
Je voegt een nieuw materiaal toe door volgende stappen te volgen:
- Klik in de navigatie op de drie bolletjes naast Uitlenen.
- Klik op 'Materialen'.
- Klik rechtsboven op ‘Toevoegen’.
- Je komt terecht op een pagina waar je alle informatie over het materiaal noteert. Vul alle in te vullen velden in.
- Klik op ‘Bewaren’.
In te vullen velden
- Algemene informatie: hier vul je de naam, omschrijving en eenheid van het materiaal in. Hoe vollediger de omschrijving, hoe beter. Dit maakt het gemakkelijker voor andere gebruikers om exact te weten wat het materiaal is. Wil je dat een burger enkel het materiaal kan uitlenen als er een evenement aan gekoppeld is? Vink dan het laatste vakje aan.
- Depots: met dit onderdeel, zie afbeelding, kan je aanduiden op welke depots het materiaal aanwezig is. Dat kunnen er dus meerdere zijn. Klik op ‘Depot toevoegen’ een nieuw depot aan te geven. Als er al reeds een depot toegevoegd is, moet je eerst een stuk naar beneden scrollen om de knop te vinden. Heb je de knop gevonden, dan krijg je een overzicht van alle reeds ingestelde depots. Je kan de zoekfunctie gebruiken door op ‘Zoeken’ te klikken en de naam in te geven van het depot, of je scrolt tot je de juiste depots vindt.
- Kan dit materiaal geleverd of opgehaald worden: Kies met behulp van het pijltje het juiste antwoord.
- Stock: hier vul je de totale stock in van het materiaal in dat depot. Klopt de eenheid niet op het einde van de regel? Scrol terug naar boven, daar kan je dit aanpassen onder het vorige onderdeel ‘Eenheid’.
- Aantal dagen marge: hier vul je in hoeveel dagen er tussen de teruggave en de uitleen van het materiaal moet zitten, vooraleer het materiaal weer beschikbaar is.
- Maximum aantal per ontlening: als je bijvoorbeeld per aanvraag een maximum aantal wil instellen voor een materiaal, vul je hier het aantal in.
- Minimum in te boeken periode: standaard staat hier 1 (omdat je sowieso 1 dag aangeeft bij een aanvraag), maar je kan hier ook een groter cijfer invullen als bepaalde materialen pas vanaf meer dan een dag kan worden uitgeleend.
- Waarborg aanrekenen: je kan ervoor kiezen om een waarborg voor dit materiaal aan te rekenen per aanvraag of per eenheid. Bij ‘Bedrag waarborg’ geef je het bedrag in.
- Retributie aanrekenen: je kan ervoor kiezen om retributie voor dit materiaal aan te rekenen per aanvraag of per eenheid. Bij ‘Bedrag retributie’ geef je het bedrag in.
- Wanneer moet de uitleenaanvraag ingediend zijn: vink dit aan als je dit graag wil instellen. Hier kan je een specifieke regel aanmaken die ervoor zorgt dat het materiaal enkel uitgeleend kan worden als men een bepaald aantal dagen, uren of maanden voor de start van de leverdatum een aanvraag doet.
Materialen bewerken of verwijderen
Je bewerkt of verwijdert de huidige informatie van het materiaal door volgende stappen te volgen:
- Klik in de navigatie op de drie bolletjes naast Uitlenen.
- Klik op 'Materialen'.
- Je zit nu op het overzicht. Klik op de naam van het materiaal dat je wil bewerken of klik in de balk van het juiste materiaal op de drie bolletjes. Klik daarna op ‘Bewerken’.
- Wil je verwijderen? Klik dan op diezelfde drie bolletjes, maar kies ‘Verwijderen’. Bevestig nadien door nogmaals op ‘Verwijderen’ te klikken.
- Pas aan of vul in waar nodig.
- Klik op de knop ‘Bewaren’.
Materialen aan depots koppelen
Wanneer je materialen aanmaakt, zal je zien dat je onder het veld 'Depots' een of meerdere depots kan toevoegen waar het materiaal voorhanden is. Je gaat dus niet koppelen vanuit het item 'Depots', maar vanuit het item 'Materialen'.
In het hoofdstuk hierboven 'Materialen toevoegen' lees je hoe je dit net doet.
Privilegeniveaus toepassen binnen materialen
Je kan binnen materialen ook specifieke privileges geven. Daarvoor moet je eerst privilegeniveaus hebben opgesteld en de juiste verenigingen hiermee gekoppeld hebben. Lees daarvoor eerst grondig het artikel Privilegeniveaus.
Als je dat allemaal al gedaan hebt, dan kan je nu privileges beheren van materialen door volgende stappen te volgen:
- Ga naar het overzicht van je materialen door in de navigatie bij 'Uitlenen' op de drie bolletjes te klikken. Kies de pagina 'Materialen'.
- Zoek het juiste materiaal waar je privileges voor bepaalde groepen aan wil toevoegen.
- Klik op de drie bolletjes op dezelfde lijn van het materiaal voor meer opties. Kies 'Beheer privileges'.
- Je krijgt ongeveer hetzelfde overzicht te zien als de afbeelding hiernaast. Afhankelijk van de benamingen van jouw privilegeniveaus zullen die natuurlijk een andere naam hebben. Klik op 'Bewaren' als je klaar bent.

Tip
Je hoeft niet alle velden in te vullen binnen privileges van een bepaald materiaal. De zaken die je openlaat, zullen gewoon de normale instellingen volgen zoals dat voor iedereen geldt. Geef dus enkel aan welke zaken je anders wilt voor de privilegegroep, de rest laat je gewoon open.